Tänkte bjuda på mitt egenkomponerade recept på blåbärslängd. Bakade den igår och är tvungen att skryta lite. Den blev EXTREMT god! Varsågoda, här är receptet!
Lovisas blåbärslängder, 3 st
Ugn: 200 grader C
Deg:
2 dl ekologisk mjölk (gärna standard 3 %)
25 g jäst
75 g margarin/smör
3 msk socker
1 ekologiskt ägg
ca 8 del vetemjöl (ta helst mindre än så)
Fyllning:
Marsánkräm (1 påse marsánpulver + 2 dl mjölk)
Ekologisk blåbärssylt
Pensling och garnering:
1 ekologiskt ägg
Pärlsocker
Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i lite av den. Rör matfett och socker smidigt i degbunken. Tillsätt ägget , jästen och resten av mjölken. Arbeta i mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Knåda degen och dela den i tre delar. Kavla ut varje del till rektanglar, ca 30 cm långa, 20 cm breda. Blanda till marsánkrämen och fördela den i mitten på varje rektangel. Bred därefter på blåbärssylten ovanpå på samma sätt.
Skär remsor längs långsidorna, ca 2-3 cm breda och inte hela vägen int till fyllningen. Vik in kanterna på kortsidorna (så inte fyllningen rinner ut) och vik sedan snett in varannan remsa höger, varannan vänster.
Lägg de tre längderna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 min. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min (15 brukar räcka). Sen... är det bara att njuta!
Mmmm...! Denna ska jag och Micke äta i vårsolen på balkongen. Micke, som förövrigt är VÄRLDENS BÄSTA! Gissa vad han sa när vi var på promenad?
"När vi flyttar sen, då kan vi ju börja gå på husvisningar, bara för skojs skull!"
Jag älskar honom! Att kolla på hus är ju ett av mina största intressen, även om det inte är dags att skaffa än. Jag har världens bästa sambo :)